Sunday, November 29, 2009

Hari Raya Korban...

Raya Haji ni aku sekeluarga beraya di Klang..sebab Raya Aidilfitri hari tu dah di Penang..Hari Khamis aku half day aja..sebab semua staff lain dah bercuti..memandangkan aku beraya di Klang takde la sibuk2 aku isi form cuti tu..so balik dari keja terus ke rumah MIL, ada tugas menanti..isi beras dalam daun ketupat nasi..anak2 pun sibuk menolong sementara MIL menyiapkan rendang...

tadaa..berjaya disiapkan 40 biji ketupat...
sempat bergambar bersama ketupat yang dibuat...
adik bila suruh pegang ketupat..taknak..nak berposing kat kerusi jugak...
kakak...pandai isi beras ni..cepat...
haa...ini proses isi beras dalam daun ketupat..huh..bersepah2 sebab adik punya angkara...
papa..last call before pergi keja...
mama...ambil gambar kakak...

lepas selesai mengisi beras, aku dan anak2 pulang ke rumah..lepas maghrib kami ke Tesco untuk mencari ikan dan sayur untuk juadah open house esok...sungguh malang..ikan dan sayur kosong...wah..siapa yang borong ni...hmm...last minute preparation again....so ke econmart pulak mencuba nasib...dapatla ikan kembung 2kg yang berharga rm26.00..hmm..kalau kat penang...dah berkilo2 aku dapat beli...mahal betul..

sampai di rumah dalam kul 10.30pm...jam 11..baru kami mula memasak...bayangkan jam 11 mula..agak2 kul berapa nak menunggu ketupat tu masak..paling kurang pun 4 jam..means kul 3 pagi la baru leh tidur...tapi itulah tabiat aku dan en hubby..nak rasa suasana raya tidak kira di mana berada...itu menyusahkan diri namanya...sementara menunggu ketupat en hubby masak..aku kemas dan mop lantai pulak...huh..lega bila rumah dah cantik...

ketupat yang telah siap digantung oleh en hubby...gantung kat tangga pendek..bila cari kayu penyodok sampah..sudah ilang daa...

Esoknya..bila tiba hari raya..kami sudah bersiap dlm kul 8.30 pagi..si Dina dah siapkan telekung nak sembahyang raya...bila masuk kereta ja..hahaha..terdengar kutbah raya...nak sembahyang apa lagi?hehe..Sampai di rumah MIL...MIL masih di dapur..memasak...adik iparku dan birasku masih belum mandi..apa la diaorang ni...Raya la beb!!!mana leh mcm tu..Si Dina dah siap merungut2..Raya apa ni mama..pelik dia..tak best katanya...mana nak sama ngan di Penang nak..ini bandar...MIL masih memasak sampai kul 11..ish...tak paham aku...terpaksa la aku turun padang lagi..ingatkan dah bertungkus lumus di rumah..dpt melenggang jer time raya...hai..menantu hantu betul...ada ka patut fikir mcm tu...
Maklang family +++
Epi, maklang, Dina, Nureen, Angah and Adam
Jaja's family
tengah gaduh ngan Emil..her cousin..
Amani and her cousin Armani
mama dan DIna
Dina and Nureen, her cousin
Dina
Dina dan adik Hana
Adik Hana

Dlm kul 3.30pm..kami pun pulang ke rumah...siap2 kan apa2 yang patut sebab saudara mara nak ke rumah...cuma hidang2 jer..lain semua aku dah siap pagi2 tadi...


air sirap yang en hubby siapkan...
kenal tak Melia..revolver kegemaranku...ini aku beli kat Melia tahun 2004 kot...tadaa..."perkakas2"laksa...lupa lak nak snap kuah..sebab en hubby dok pok pek2..ini pun aku nak snap jugak...
deco...bunga ni aku tanam kat belakang umah tau...tuan umah..posing dulu tetamu lambat sangat..

selesai majlis maghrib jugaklah...semua family en hubby datang termasuklah parents Uya..biras aku...lepas selesai..kami siap2 pulak ke BBQ di rumah makteh sampai la jam 12mlm....

2 comments:

aemie said...

wahhhhh...best gak raya kt Kl nun...ader plak penyeri mangkuk pusing2 beli dariku!!!..bangganya I...

Salwa Hamzah said...

hahahaha...muncul juga melia...tunggu punya tunggu punya tunggu...tak muncul2...pi mana daa????