Sunday, December 13, 2009

Majlis pertunangan di Muar

Majlis berlangsung di Bukit Pasir, Muar..selepas Zohor..Tapi persediaan dilakukan di rumah MIL ku sehari sebelum sbb aku yang menjadi mak sanggup untuk wat hantaran..tapi takdelah susah mana pun sebabnya lain2 dah dibeli di lovely lace..setakat touch up tu tak menjadi masalah la kan...cuma sampai part sireh junjung..aku ngan en hubby dah setuju nak wat mcm mana pilihan aku manakala MIL aku nak wat ikut citarasa dia..ikut plan asal aku nak wat kat rumah jer lah..tapi sian pulak kat biras aku si Uya..dia pun excited nak tolong jugak...so plan changed..

bermula jam 3.30pm..aku, mak, Suhaili dan Uya keluar bersama Hana ke kedai untuk membeli barang2 berkaitan..mulanya ke Tesco..hehe..ini menyelam sambil minum air..beli kain untuk baju melayu untuk en hubby, Zaki dan asyraf..nak cari lace untuk flower girl..mahai2 pulak ngalahkan kami..mak kata cari lagi...

lepas tu mulalah pencarian kami untuk bunga2an untuk sireh junjung dan hiasan hantaran Iwan..bila beli sireh..mamak tu tanya nak buat apa dengan sireh banyak2 ni..sebelum sampai rumah..singgah pulak beli baju untuk Hana dan Nureen..sempat lagi tu..sampaikan en hubby call napa lambat sangat..

Sesampainya di rumah MIL..terus operasi menghias dimulakan sebab semua dah excited..so inilah hasilnya selepas menerima kritikan2 dari juri2 tak bertauliah...
tadaa..hasil sentuhan tanganku..tukang ikat sireh tu keja suhaili, mak dan uya..
ini bekas potporri..dlm tu MIL ku yang jadi tukang gunting daun pandan
kain untuk buat baju nikah nanti beli kat euro moda..
cupcake sumbangan makteh dan anak2..
ini tempat letak cincin..haha..MIL ikat cincin sampai susah pulak nak buka time nak sarung kat bakal tunang Iwan
buah hasil sumbangan maklang
coklat ni sumbangan maksu..

Esoknya..bertolak jam 10.30 pagi dan sampai di Pagoh jam 12.30pm..aku sepanjang jalan tidur jer..ngantuk betul..

ini mak dan suhaili..merentasi 3 negeri untuk sampai ke negeri yang keempat..tercapai jugak hasrat mak nak ke Johor..
ait...apa dah jadi pada sireh junjung ku?tinggal bawah jer?hahaha...2 pomander dah dikeluarkan sebab asyik goyang2 jer...opss..jatuh dah pun masa suhaili nak buka pintu keta tadi..kuss semangat..sib baik wat sendiri..klu org lain buat gelabah jugak la kan...

More picture to come..ada dlm hp en hubby..lom transfer lagi...tunggu...

SESAMPAINYA DI PAGOH, JOHOR

Hana dan Nureen pakai baju sama..sajer jer..baju murah2 beli kat kedai baby belakang umah mama
Dina sebelum.....
makan2 dulu sblm ke rumah pompuan
loh..curi tulang lagi..pegang baby pun leh tido...
hehe..malu ker?
ni la kakak2 ibu mertuaku...
en hubby dan makteh
anak dara dan pak dara...

RUMAH TUNANGAN IWAN

pembuka bicara...a.k.a tukang kepoh..

la...org lain sibuk dengar pantun..dengar luahan hajat hati nak menyunting bunga..maksu sibuk sms ye...
keluarga pihak pompuan..dok sebelah...
alamak...cincin lak tersangkut..
.tunangan iwan..untuk upacara sarung cincin...
cheese....




hantaran
hantaran
hantaran
hantaran
hantaran
hantaran dr pihak perempuan
hantaran dr pihak lelaki

MAKAN TIME....

ibu kesayanganku menjamu selera pulak...
Menjamu selera..nasi beryani..itu atuk ngan nenek belah MIL no 2

POSING TIME....

seronok dengan suasana kampung yer sayang....
Hana..renung apa tu?
my sweet princesses...
ha..inilah kakak selepas majlis berlangsung...mana cardigan hilang daa sayang...

BALIK TIME..HEHEHE

ni singgah beli pau..apa tah nama dia....on the way back to Klang...

ni ha..special pau kat sini..ada telur puyuh kat dalam tu..nampak tak?
lepas tu singgah beli kupang kat sepanjang jalan..
pemandangan di kawasan Nilai...en Hubby sibuk ngejar matahari terbenam...

3 comments:

Amelia Shafer said...

uiksss...apsal taste lebih kurang sama ek..melia dulu buat alan punya sireh junjung masa bertunang dulu pun mcm tu...beza cuma kaler n pomander tu ader sebijik..

Salwa Hamzah said...

hahaha..taste sama sebab dua2 love pomander...tu yang leh jadi wedding planner tu..

Amelia Shafer said...

ooo..jom berenti kerja la...kita jdik wedding planner..