Wednesday, January 12, 2011

SAGu

Salam semua...dah seminggu takdak N3 baru...walaupun hari ni agak sibuk dengan draft audited report yang baru diterima tapi keterujaan mencuba resepi baru yang menjadi tak dapat disembunyikan dan tak tertahan lagi. Maklumlah dua tiga menjak ni resepi2 yang dicuba jadik ala kadar jer...hihihik...

So semalam cadangnya nak buat benda lain tapi keluar pulak sagu bronok-eh ye ker bronok...mcm ternampak2 ja perkataan tu di mana-mana..Alah sagu yang kaler merah or pink tu..Selalu tau makan yang mak dok buat ja..hari ni try jugaklah memandangkan lagi 5 minit nak balik keja ternampak resepi kat myresepi.com. resepi tu oleh mamakastam tioman kalau tak salah..

Resepi dia agak mudah..so sapa yang nak cuba boleh la cuba ye
  1. 1 cawan sagu
  2. 3 cawan air
  3. 3/4 cawan gula
  4. sedikit pewarna merah -tambah sikit sirap sebab takdak esen ros
  5. sedikit garam
  6. kelapa parut
Step dia pun mudah ja...
  1. Mula-mula tu rebus air yang 3 cawan tu sampai mendidih...
  2. Dah mendidih masukkan sagu 1 cawan..kacau sampai sebati
  3. Lepas tu masukkan gula yang 3/4 cawan tadi bersama pewarna dan garam..kacau sampai agak pekat.
  4. lepas tu transfer dalam loyang dan kukus selama 20 minit
  5. potong bila dah sejuk dan salut dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
Tapi disebabkan pertama kali buat...masa step yang kacau sampai pekat tu...bila kacau dok cair lagi...ingatkan terlebih air...ish...macam mana nak buat ni(fikir dalam hati la...mintak2 jadi sebab mr S dah dok tanya dah boleh makan ke belum), so transfer dalam loyang untuk dikukus. Masa ni tinggalkan dalam kukusan sementara hantar anak pegi mengaji... Bila balik buka penutup..dok cair lagi tapi tengok sagu dah kembang elok...Haiseh...ini mesti kes tak jadi lagi ni...

Hmm...ini dah lebih 20 minit..Sambil berfikir2 apa yang patut dibuat...Mr S tanya lagi...hmmm tekanan semakin memuncak....hehe..aku jawab...belum siap lagi...kalau siap pun bukan bajet nak makan malam ni..nak makan pagi esok...(jawapan selamat la tu konon...).Aku keluarkan sagu dari kukusan dan sejukkan lepas tu masuk dalam peti ais..dengan harapan sagu tu mengeras dengan elok...

Sementara nak menunggu sagu tu dipotong, aku kemas2 rumah, sapu sampah dan selesaikan apa2 yang patut. Then..jeng-jeng-jeng....peti ais dibuka....sagu dikeluarkan...alhamdulillah...hasilnya sangat cantik...dengan bangganya aku memotong dan hidang untuk mr S...PERFECT!!!wah..kembang kempis hidung aku dengar pujian...wakakakaka...


Hahaha...sorry la jakun sikit kat sini..maklumlah masak memasak ni bukannya pandai pun...tapi teringin nak buat...dah buat jadi la lagu ni..jakun, perak buih dsbgnya...









No comments: