Monday, January 3, 2011

Apam

ni satu lagi resepi yang sempat aku korek rahsia...

But this is not tested recipe by me..Cuma perkongsian dari nenek a.k.a "nyayi". susah aku nak menyebutnya..Panggil je atuk dan nenek kan...

Lepas aku kenen2..dapat tau jugak mcm mana dia buat apam yang gebu tu..

1.1kg tepung beras
2.7 sudu gula
3.1 tapai
4.garam
5.Air

Bancuhan tu mcm buat lempeng..dan boleh disimpan kalau nak buat esok tu..

Masa nak buat keluarkan sikit tepung(dia main agak2 jer dalam 1 jug kecik...biasa lah kan depa dah master bley la agak2 jer) campur ngan eno setengah peket...kacau2 sikit then masuk dalam acuan dan steam la dalam air yg tengah mendidih...


So betui ke tak betui resepi ni...esok hari pasar malam..baru jumpa tapai..lepas tu br leh test resepi kan...Tungguuuuuuuuuuuuuu.....


No comments: